داستان یک مقوای استاندارد و بهداشتی

در زمان گذشته ضابطه و استاندارد خاصی برای مقوا و جعبه های مواد خوراکی وجود نداشت و تفاوت سطح بهداشتی جعبه هایی نظیر جعبه شیرینی از جعبه کفش قابل تشخیص نبود. همین امر باعث میشد تا مصرف کننده نهایی از سلامت بسته بندی غذای خود نا آگاه باشد و به طبع برای سلامت عمومی امری بسیار مضر بود. استاندارد های جهانی برای مقوا و بسته بندی مواد غذایی و خوراکی در جهان وجود داشت و وقت آن رسیده بود تا سازمان ملی استاندارد ایران نیز این موضوع را مورد توجه قرار دهد.

استاندارد مقوای بهداشتی در ایران چگونه تدوین شد ؟

رفته رفته سازمان استاندارد شروع به تدوین استانداردهای مخصوص جعبه های مواد خوراکی نظیر خرما، پیتزا، رشته، شیرینی، گز، پولکی، نبات، بیسکویت و… نمود که اصفهان بدر با توجه به دانش فنی و علم روز این افتخار را داشته که در طی سالیان جزء اعضای تدوین آیین نامه های مربوط به این نوع بسته بندی ها ازجمله استاندارد ملی ۳۳۴۱ باشد.

شرکت اصفهان بدر، واحد برتر استاندارد در استان اصفهان
شرکت اصفهان بدر، واحد برتر استاندارد در استان اصفهان.

شرکت اصفهان بدر پس از سال ها تولید سپس در سال ۱۳۷۶ تصمیم به تولید مقوای استاندارد و بهداشتی گرفت این امر طی مدت ۲ سال درهمکاری تنگاتنگ با سازمان ملی استاندارد کرج در سال ۱۳۷۸ محقق شد. اصفهان بدر که خود پیشنهاد و مستندات مربوط به تولید مقوای بهداشتی را به سازمان ملی استاندارد ارائه کرده بود توانست اولین نشان استاندارد این حوزه را از سازمان ملی استاندارد دریافت کند. این تجربه کمک بزرگی به سازمان استاندارد جهت ارائه مجوزهای بعدی به واحد های دیگر نمود.

چرا رعایت استاندارد ها در بسته بندی مواد غذایی مهم است؟

بسته بندی در حفظ کیفیت مواد خوراکی نقش مهمی داشته و بسته بندی نامناسب خود میتواند باعث ایجاد آلودگی های ثانویه و نهایتا بالا رفتن بار میکروبی شده وطول عمر و ماندگاری ماده خوراکی را کاهش دهد.
دربسته بندهای مقوایی این مشکل با توجه به استفاده از منابع مختلف، مواد اولیه و شرایط تولید متفاوت و نا آگاهی عمومی از خطرات آن حادتر می باشد. بانگاهی به بازار میتوان دید علیرغم وجود آیین نامه ها و محصولات دارای مجوز و کنترل نهادهای ذیربط، هنوز شاهد استفاده از مقواهای صنعتی برای بسته بندی مواد خوراکی هستیم و بخش زیادی از خوراکی ها و مواد غذایی را در جعبه هایی به خانه می بریم که خطر آلودگی شیمیایی و میکروبی را به همراه دارد.

مطالب مفید برای شما:  بسته بندی پیتزا و ویژگی انواع جعبه پیتزا را بشناسید

تدوین آیین کار، گامی دیگر برای سلامت جامعه

اما برخلاف چیزی که تصور میشد، این مرحله شروع یک مرحله سخت و نفس گیر بود چرا که همیشه برداشتن اولین قدم ها بسیار مشکل است. با توجه به گستردگی تولید مقوا و سود حاصل از جعبه های فاقد پروانه مقاومت زیادی در مقابل اصلاح شرایط صورت گرفت. با پیگیری های مستمر، معاونت غذا و دارو نیز گام در راه اصلاح شرایط گذاشته و با همکاری شرکت اصفهان بدر و سایر صاحب نظران اقدام به تدوین ” آیین کار …” نموده و داشتن پروانه ساخت بهداشتی برای مقوای بسته بندی مواد خوراکی الزامی گردید.

از کارخانه تا مشتری، بهداشت در جعبه سازی ها

پالت های کاغذ باطله در یکی از کشور های خارجی
پالت های کاغذ باطله در یکی از کشور های خارجی

مرحله ی بعد اصلاح مسیر مقوا از کارخانه تا مصرف کننده بود.که متاسفانه نظارتی برروی کارگاه های جعبه سازی وجود نداشت و مقوا در شرایطی غیربهداشتی و بدون هیچ کنترلی به جعبه تبدیل می شد لذا در این راستا، الزام نظارت بر جعبه سازی ها جهت رعایت شرایط بهداشتی و اخذ پروانه از سازمان استاندارد و معاونت غذا و دارو در برنامه کاری قرار گرفت که علیرغم این الزام قانونی، همچنین نظاره گرشرایط غیربهداشتی و بدون نظارت می باشیم .

در این سالیان، مسیری طولانی برای سالم سازی بسته بندی طی شده ولی شاید تازه در میانه مسیر هستیم. در این مسیر طولانی بایستی درجهت رفع بسته بندی های بدون مجوزهای استاندارد همچون کارتن برای محصولاتی مثل خرما، پیتزا و … و همچنین استفاده از مقوای صنعتی پشت طوسی روشنگری و اطلاع رسانی نماییم.
ما هنوز مثل گذشته در این مسیر گام برمیداریم، و حمایت و پشتیبانی شما به ما کمک میکند تا سلامتی را میهمان خانه هایمان کنیم.

این مطلب در موضوع یادداشت منتشر شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *